Reklama

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton.

Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. (MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banów Żywności, 2014). Ankietowani jako przyczyny wyrzucania żywności wskazali: 

  • przegapienie terminu przydatności do spożycia 46%
  • niewłaściwe przechowywanie  żywności 33%
  • zakup złego jakościowo produkt 22%
  • zbyt duże porcje posiłków 21%
  • zbyt duże zakupy 21%

Najczęściej marnuje się pieczywo 62%, owoce 47%, wędliny 46%, warzywa 35%, jogurty 21%, sery 16% i mięso 10% (wg. Banku Żywności)

Przechowywanie żywności wydaje się sprawą prostą. Mamy przecież lodówkę, wystarczy jak tak umieścimy produkty spożywcze. Niestety, nie wszystkie produkty zachowają swoje walory w chłodniczych warunkach. Niektóre produkty lubią suche, zaciemnione i chłodne miejsca, inne najlepiej smakują odpowiednio spreparowane przed przechowywaniem.

Zobaczcie galerię – zestawienie produktów, które pomogą zachować na dłużej świeżość żywności i sprawią, że będziemy jeść smacznie i oszczędzimy, bo nie będziemy marnować jedzenia.