Reklama

Lunchboxy

Nawet największy niejadek skusi się na ładnie podane, smakowite przegryzki. Na jedzenie i jego pakowanie musimy spojrzeć trochę inaczej. Wystarczy trochę sprytu i precyzyjnie zrobione zakupy spożywcze, aby do pudełka zapakować pyszności.

Bento to posiłek przygotowany w pudełku, wywodzący się z tradycji japońskiej. W Japonii jest ponad 1600 rodzajów swoich posiłków. (Malwina Bareła Lunchbox na każdy dzień). W polskiej rzeczywistości oczywiście możemy dostosować w nasze pudełka śniadaniowe do tego co jest dostępne na naszym rynku. Wśród rodzimym warzyw i owoców mamy pełno smakołyków, które uatrakcyjnia przerwę śniadaniową.

Najlepszy lunchbox to taki, który pozwoli na różnorodność i spakowanie wielu elementów oddzielnie. Ważne, aby był lekki i najważniejsze – szczelnie zamykany. Rodzaje pojemników:

  • Z przegródkami, pojemniczkami na sosy
  • Jedno lub dwupoziomowe,
  • Do zapakowania sałatki,
  • Termosy na zupę,
  • Pojemniki na musli i jogurt oddzielnie,
  • Pojemniczki na przegryzki,
  • Pojemniki z wkładem chłodzącym,
  • Sztućce osobno lub w komplecie.
  • Termiczne etui na lunchbox utrzyma temperaturę i pozwoli na włożenie wkładu chłodzącego.

Jaki pojemnik wybrać?

W sklepach znajdziecie pojemniki wykonane z: silikonu, szkła, stali nierdzewnej, plastiku. Dzieciom warto wybrać te najlżejsze, łatwo zamykane, najlepiej do mycia w zmywarce i z uszczelkami dookoła, aby bardzo szczelnie zamknąć ich zawartość. Inaczej w plecaku szkolnym zeszyty mogą nieodwracalnie wymieszać się z ich zawartością.

Zalety przygotowania własnych posiłków:

  • Przygotujemy zdrowe jedzenie,
  • Zrobimy to taniej niż gdy kupimy gotowe posiłki,
  • Nakarmimy niejadka,
  • Możemy wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe lub zmienić złe,
  • Jemy, kiedy chcemy,
  • Delektujemy się ładnie przygotowanym jedzeniem,
  • Do pudełka wkładamy też troskę i szczyptę codziennej miłości.

Co włożyć do śniadaniówki:

  • Owoce,
  • Warzywa,
  • Orzechy i suszone owoce,
  • Atrakcyjne kanapki, z różnych gatunków chleba, z tym co dzieci lubią.
  • Ruloniki z naleśników, placuszki,
  • Makarony z pesto, spaghetti, makaron ryżowy i inne.
  • Przygotowane pasty, humusy, gęste sosy do dipów,
  • Kasze, ryże
  • Przepyszne sałatki z mieszaniny ulubionych składników.