W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton.
Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. (MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banów Żywności, 2014). Ankietowani jako przyczyny wyrzucania żywności wskazali:
Najczęściej marnuje się pieczywo 62%, owoce 47%, wędliny 46%, warzywa 35%, jogurty 21%, sery 16% i mięso 10% (wg. Banku Żywności)
Przechowywanie żywności wydaje się sprawą prostą. Mamy przecież lodówkę, wystarczy jak tak umieścimy produkty spożywcze. Niestety, nie wszystkie produkty zachowają swoje walory w chłodniczych warunkach. Niektóre produkty lubią suche, zaciemnione i chłodne miejsca, inne najlepiej smakują odpowiednio spreparowane przed przechowywaniem.
Zobaczcie galerię – zestawienie produktów, które pomogą zachować na dłużej świeżość żywności i sprawią, że będziemy jeść smacznie i oszczędzimy, bo nie będziemy marnować jedzenia.
Zdrowe i wygodne przechowywanie żywności dla dzieci jest możliwe dzięki pomocnemu zestawowi szklanych pojemników Wean Green. Jest to 6 różnej wielkości pojemników wykonanych ze szkła hartowanego. Podstawowe wielkości w pełni zaspokoją potrzeby żywieniowe małych dzieci i można w nich przygotowywać lub przechowywać domowej roboty jedzenie. Pojemniki te są również idealne, aby schować je w lunchboxie. Znakomicie sprawdzą się jako pojemniki na resztki czy przyprawy, jogurt itd. Zestaw to 2 kostki (120 ml), 2 prostokąty (150 ml) i 2 okrągłe pojemniki (160 ml), każdy ma zatrzaskiwane na 4 klipsy wieczko. Dodatkowym uatrakcyjnieniem są różnokolorowe pokrywki. Całość świetnie się prezentuje i na pewno doda smaku potrawom dla Twojego dziecka.
więcej