W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton.
Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. (MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banów Żywności, 2014). Ankietowani jako przyczyny wyrzucania żywności wskazali:
Najczęściej marnuje się pieczywo 62%, owoce 47%, wędliny 46%, warzywa 35%, jogurty 21%, sery 16% i mięso 10% (wg. Banku Żywności)
Przechowywanie żywności wydaje się sprawą prostą. Mamy przecież lodówkę, wystarczy jak tak umieścimy produkty spożywcze. Niestety, nie wszystkie produkty zachowają swoje walory w chłodniczych warunkach. Niektóre produkty lubią suche, zaciemnione i chłodne miejsca, inne najlepiej smakują odpowiednio spreparowane przed przechowywaniem.
Zobaczcie galerię – zestawienie produktów, które pomogą zachować na dłużej świeżość żywności i sprawią, że będziemy jeść smacznie i oszczędzimy, bo nie będziemy marnować jedzenia.
System Fill’n Squeeze w końcu dostępny w Polsce! Został on sprytnie zaprojektowany po to, aby ułatwić karmienie dziecka zarówno w domu, jak i poza nim. Z jednej strony to wygoda przenośnej saszetki, z której dziecko może jeść w każdych warunkach, bez zbędnego bałaganu, a z drugiej – to domowe, zdrowe i świeże jedzenie dla Twojego malucha, gdziekolwiek jesteś. Wprowadzanie nowych pokarmów do diety niemowlaka może być stresujące. Każdemu rodzicowi zależy, aby jego dziecko odżywiało się jak najzdrowiej. Teraz możesz uzyskać całkowitą kontrolę nad tym, co je Twoja pociecha.
więcej