W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton.
Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. (MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banów Żywności, 2014). Ankietowani jako przyczyny wyrzucania żywności wskazali:
Najczęściej marnuje się pieczywo 62%, owoce 47%, wędliny 46%, warzywa 35%, jogurty 21%, sery 16% i mięso 10% (wg. Banku Żywności)
Przechowywanie żywności wydaje się sprawą prostą. Mamy przecież lodówkę, wystarczy jak tak umieścimy produkty spożywcze. Niestety, nie wszystkie produkty zachowają swoje walory w chłodniczych warunkach. Niektóre produkty lubią suche, zaciemnione i chłodne miejsca, inne najlepiej smakują odpowiednio spreparowane przed przechowywaniem.
Zobaczcie galerię – zestawienie produktów, które pomogą zachować na dłużej świeżość żywności i sprawią, że będziemy jeść smacznie i oszczędzimy, bo nie będziemy marnować jedzenia.
więcej