Reklama

Dlatego zastanówmy się czy warto robić przetwory w domu?

Na pewno pierwsza myśl jaka się pojawia, to że trzeba na to poświęcić dużo czasu oraz jak wybrać odpowiednie owoce i warzywa. Często już na początku drogi porzucamy pomysł zrobienia domowych przetworów. A jeszcze przeliczając koszty i naszą pracę, dochodzimy do wniosku, że to nie będzie taniej niż produkty kupione w sklepie.

Jednak warto się zastanowić czy taki domowy produkt nie będzie bardziej wartościowy niż ten sklepowy. Najlepiej, kiedy będą to przetwory z produktów z własnej hodowli, kiedy będziemy mieć pewność, że są one zdrowe i bezpieczne dla naszych dzieci. Takie produkty zachowują najwięcej witamin, ponieważ nie są transportowane czy przechowywane przez długi czas, lecz zerwane prosto z krzaczka.

A jeśli nie mamy własnego ogródka warto poszukać sprawdzonego dostawcy, z produktami z ekologicznych upraw. Teraz można zdrowe warzywa i owoce kupić w ekologicznych sklepach czy punkach ze zdrową żywnością, więc nie koniecznie trzeba samemu je hodować.

Oto kilka wskazówek jak przygotować się do robienia przetworów:

  • Należy wybierać owoce i warzywa świeże, nieuszkodzone, nawet te lekko nadpsute czy obtłuczone nie będą się nadawały
  • Kupując produkty do przetworów wybierajmy te, na które właśnie jest sezon
  • Przed krojeniem należy dokładnie je oczyścić pod wodą
  • Kroić należy nożami nierdzewnymi, które nie niszczą witamin znajdujących się w owocach i warzywach
  • Wszystkie łyżki, garnki, słoiki i nakrętki muszą być dokładnie wysterylizowane
  • Jeśli produkty mają być dla dzieci należy usunąć wszystkie pestki
  • Pokrywki i krawędzie słoików należy wytrzeć do sucha
  • W trakcie przygotowywania nie wolno próbować przetworów kilka razy tą samą łyżeczką, ponieważ enzymy znajdujące się w ślinie mogą powodować psucie się produktu.

Jeśli nie wiecie jakich słoików, urządzeń itp. użyć do przygotowania takich przetworów, koniecznie zobaczcie nasze zestawienie: