Na pewno pierwsza myśl jaka się pojawia, to że trzeba na to poświęcić dużo czasu oraz jak wybrać odpowiednie owoce i warzywa. Często już na początku drogi porzucamy pomysł zrobienia domowych przetworów. A jeszcze przeliczając koszty i naszą pracę, dochodzimy do wniosku, że to nie będzie taniej niż produkty kupione w sklepie.
Jednak warto się zastanowić czy taki domowy produkt nie będzie bardziej wartościowy niż ten sklepowy. Najlepiej, kiedy będą to przetwory z produktów z własnej hodowli, kiedy będziemy mieć pewność, że są one zdrowe i bezpieczne dla naszych dzieci. Takie produkty zachowują najwięcej witamin, ponieważ nie są transportowane czy przechowywane przez długi czas, lecz zerwane prosto z krzaczka.
A jeśli nie mamy własnego ogródka warto poszukać sprawdzonego dostawcy, z produktami z ekologicznych upraw. Teraz można zdrowe warzywa i owoce kupić w ekologicznych sklepach czy punkach ze zdrową żywnością, więc nie koniecznie trzeba samemu je hodować.
Jeśli nie wiecie jakich słoików, urządzeń itp. użyć do przygotowania takich przetworów, koniecznie zobaczcie nasze zestawienie:
Słoik w typie wek idealny na domowe przetwory, dżemy, powidła, konfitury, pekle czy kiszonki. Posiada estetyczny zaokrąglony kształt, który sprawia, że świetnie prezentuje się nie tylko w domowej spiżarni, ale też na stole.
Wykonany z grubego, wytrzymałego sodowo-wapniowego szkła
Naturalna kauczukowa uszczelka - wolna od fenoli
Zatrzaski ze stali nierdzewnej 18/10
Odporny na bardzo wysokie lub niskie temperatury - świetnie sprawdzi się zarówno podczas pasteryzacji jak i mrożenia wyrobów
Słoiki w typie wek sprawdzą się również jako oryginalny lunchbox w którym świetnie prezentować się będzie jogurt z musli
Pojemność: 1,062 l
Materiał: szkło sodowo-wapniowe, kauczuk, stal nierdzewna 18/10
więcej na: twojlunchbox.pl
Cena: 25,90 pln